Pruimentijd
Tot nu toe heeft onze pruimenboom elk jaar in volle bloei gestaan, met daarna een rijke oogst aan pruimen. Eerst wist ik niet goed wat ik er mee aan moest, zo’n berg pruimen. En om nou tig potten aan jam te maken, terwijl ik geen brood eet.. Na wat Googelen kwam ik op het idee om pruimenchutney te maken.
Dit jaar neemt de pruimenboom alleen een sabbatical. Toch wil ik jullie dit heerlijke chutneyrecept niet onthouden! Het geeft een bijzonder accent aan een salade of een mals kippetje. Door de chutney te fermenteren breken de suikers en koolhydraten in het fruit af. Goed voor een stabiele bloedsuiker en daarnaast een hap probiotica voor blijere darmen.
Ingrediënten
4 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 kg pruimen
1 kg appels
1 eetlepel roomboter
3 laurier bladeren
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
3 cm geraspte verse gember
Snufje nootmuskaat
1 sinaasappel
300 ml appelazijn
8 eetlepels wei (gekocht of zelfgemaakt door yoghurt een nacht uit te laten lekken in een theedoek of koffiefilter in een vergiet)
Bereiding
Tip
Serveren met rijst, over kip, door een salade of bij een kaasplankje.
Een paar keer per jaar stuur ik je een mail met interessante tips voor je gezondheid.
Bemertherapie verbetert de doorbloeding van de kleinste bloedvaten. Een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen.
Een ophoping van gifstoffen kan voor diverse klachten zorgen. Met dit effectieve programma onder begeleiding kun je gifstoffen (snel) ontgiften.