Orthomoleculaire geneeskunde - gezonde voeding is de basis van een sterk immuunsysteem

Ortho... wat?!

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt door tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Het Griekse woord orthos betekent gezond, juist of recht en moleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Het doel van orthomoleculaire geneeskunde is het creëren van een optimaal milieu in het lichaam zodat het goed kan functioneren. Dit doe je met gezonde voeding en, waar nodig, (tijdelijk) aangevuld met voedingssupplementen.

Wat is gezonde voeding?

In onze voeding zitten vaak niet de voedingsstoffen die we individueel nodig hebben. Dit heeft deels te maken met wat we in onze winkelwagen stoppen, maar ook hoe we ons eten bereiden speelt een belangrijke rol.

Vaak wordt gekozen voor goedkoop, makkelijk en snel. En daar hangt een ander prijskaartje aan...  Als je jezelf alleen vult maar niet voedt ontstaan er tekorten aan vitamines en andere belangrijkke stoffen die je lichaam nodig heeft.

Een tekort aan specifieke voedingsstoffen kan een rol spelen bij je klachten.

Gezonde voeding is dus enorm belangrijk! En daarmee bedoel ik echt niet (alleen maar) groene salades of een rauwe wortel, want daar wordt vaak aan gedacht wanneer het over gezonde voeding gaat. Het belangrijkste wordt vaak vergeten of bestempeld als ongezond: vetten. Hoogwaardige en voedzame dierlijke vetten en eiwitten zijn onmisbaar voor je lichaam om goed te kunnen functioneren.

Echt gezonde voeding bestaat uit natuurlijke en onbewerkte voeding in de juiste hoeveelheden. Gezonde voeding is:

  • puur, niet behandeld, zonder toevoegingen
  • vers, uit het seizoen en uit de regio
  • biologisch, zonder antibiotica en chemische bestrijdingsmiddelen

Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en gezonde vetten, welke een genezende effect hebben op je lichaam. Gezond eten is niet een dieet, het is een levensstijl.

Waarom voedingssupplementen naast gezonde voeding?

Helaas is onze hedendaagse voeding niet meer volledig in staat ons de voedingsstoffen te geven die ons lichaam zo hard nodig heeft. Dit komt onder andere door:

  • verarmde landbouwgrond
  • het gebruik van bestrijdingsmiddelen
  • genetisch gemodificeerd voedsel
  • soort en kwaliteit van voeding en leefomgeving voor dieren
  • antibioticagebruik
  • opslag- en transportmethoden

Het gevolg hiervan is ondervoeding. Het klinkt misschien gek, maar in onze maatschappij kun je eten wat je wilt en toch ondervoed zijn.

Het aanvullen en/of voorkomen van tekorten is in veel gevallen nodig. Met name in perioden waarin veel van het lichaam wordt gevraagd, zoals bij zwangerschap, ziekte, lichamelijke klachten, ouderdom of stress.

Daarbij is het belangrijk na te gaan welke lichamelijke processen bij je klacht betrokken zijn. Met de huidige inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek en met bioresonantie kunnen we nagaan welke specifieke voedingsstoffen ingezet kunnen worden die leiden tot verbetering of herstel. Hierbij worden zoveel mogelijk natuurlijke of natuur-identieke supplementen gebruikt.

"Voeding als medicijn"

Hippocrates zei: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding".

Door gevarieerde, natuurlijke en volwaardige voeding, een gezonde levensstijl en waar nodig het gericht inzetten van voedingssupplementen krijgt je lichaam de stoffen die nodig zijn om alle (herstel)processen goed te laten verlopen. Hierdoor kunnen uiteenlopende psychische en/of lichamelijke klachten worden verholpen of verminderd. Ook kan je algehele vitaliteit en weerstand verbeteren.

Wil je graag het belang en de positieve effecten van volwaardige voeding zien en ervaren? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Bioresonantie

Met bioresonantie kun je verstorende en ziekmakende signalen in het lichaam meten en behandelen. Dit werkt op basis van elektromagnetische frequenties.

Sauna Detox

Een ophoping van gifstoffen kan voor diverse klachten zorgen. Met dit effectieve programma onder begeleiding kun je gifstoffen (snel) ontgiften. 

Bemertherapie

Bemertherapie verbetert de doorbloeding van de kleinste bloedvaten. Een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen.