8 PORTIES Deze maaltijdsoep is heerlijk als lunch of diner. Je kunt hem heel makkelijk meenemen in een thermosfles of in dit handige thermosbakje. Ingrediënten 2 uien, fijngehakt 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 wortels, geschild en in stukken 1 handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt 1 kg rijpe tomaten in stukken Voor de…

Tomaten linzensoep of -saus

8 PORTIES

Deze maaltijdsoep is heerlijk als lunch of diner. Je kunt hem heel makkelijk meenemen in een thermosfles of in dit handige thermosbakje.

Ingrediënten

  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, geschild en in stukken
  • 1 handvol verse basilicum, de blaadjes apart, de steeltjes fijngehakt
  • 1 kg rijpe tomaten in stukken
  • Voor de soep: 1 liter bottenbouillon, voor de saus minder
  • roomboter
  • 400 gr linzen, geweekt
  • 250 gr rundergehakt
  • crème fraîche of slagroom
  • rodewijnazijn
  • 2 eidooiers
  • keltisch zeezout
  • peper

Bereiding

  1. Doe ui, knoflook, wortel en basilicumsteeltjes in een grote pan met boter. Laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen met deksel op de pan en af en toe even omscheppen.
  2. Kook de geweekte linzen apart tot ze zacht zijn en giet het kookvocht af.
  3. Voeg de tomaten toe aan ui knoflook en wortel en laat nog 20 minuten pruttelen.
  4. Voeg de linzen toe aan de soep en pureer het geheel voorzichtig met een keukenmachine of staafmixer en zet het weer terug op het vuur.
  5. Kruid het gehakt met zout, peper en bijvoorbeeld komijn, draai balletjes en mik ze in de pan.
  6. Voeg bouillon toe, de hoeveelheid is afhankelijk van of je soep of saus wilt en hoe dik je de soep of saus wilt. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Draai het vuur uit en serveer de soep met een mengsel van de room, eidooiers en een klein scheutje azijn.