Waarom zelf mayonaise maken? Mayonaise uit de winkel, ook de biologische, is gemaakt van sterk bewerkte en verhitte plantaardige oliën en bevat vaak smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid. Maar als je het zelf maakt, wordt het opeens een bron van goede vetten die je weer nodig hebt om vetoplosbare vitaminen op…

Mayonaise

Waarom zelf mayonaise maken? Mayonaise uit de winkel, ook de biologische, is gemaakt van sterk bewerkte en verhitte plantaardige oliën en bevat vaak smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid. Maar als je het zelf maakt, wordt het opeens een bron van goede vetten die je weer nodig hebt om vetoplosbare vitaminen op te kunnen nemen. Zo maak je het:

Ingrediënten

1 heel ei (biologisch, grasgevoerd)
1 eidooier
200ml koudgeperste extra vergine olijfolie
½ tsp mosterd
1 tbsp appelazijn of citroensap
1 tsp palmsuiker
½ tsp keltisch zeezout
Evt. 1 tbsp melkwei om de houdbaarheid te vergroten

Bereiding

  1. Voeg alle ingrediënten behalve de olie samen en meng deze met een staafmixer.
  2. Giet tijdens het mengen langzaam de olie erbij.

Tip: Mocht de mayonaise niet opstijven, zet het geheel dan even in de koelkast en mix een half uurtje later nog een keer.