Je blaas de baas

Het is weer zo ver… branderig gevoel bij het plassen, vaker kleine beetjes en pijn, pijn, pijn in de buik. 50% van de vrouwen heeft één of meerdere keren in haar leven een blaasontsteking. Vrouwen hebben vaker dan mannen last van een blaasontsteking omdat ze een kortere plasbuis hebben, maar ook mannen hebben er best weleens mee te kampen.

Oorzaken en triggers

Een blaasontsteking ontstaat wanneer de slijmvliezen van de blaas worden geïnfecteerd door een ziekteverwekker. Door structurele veranderingen, zoals vernauwingen of een baarmoeder- of blaasverzakking, kan er wat urine achterblijven in de blaas of teruglopen naar de nieren en zo een infectie veroorzaken. Dan is er de zogenoemde honeymoon cystitis, wanneer er tijdens het vrijen ziektekiemen in de plasbuis terechtkomen. Bij mannen kan de oorzaak liggen in een vergroting van de prostaat. Ook de plaatsing van een verblijfskatheter kan ervoor zorgen dat er ongewenste organismen in de blaas terechtkomen. Verder hebben zwangeren en mensen met diabetes een grotere kans op een blaasontsteking.

Ziekteverwekkers

E.coli is een bacterie die van nature in de darm voorkomt. Bij seksueel contact of verkeerde veegtechnieken kan deze bacterie in de plasbuis terechtkomen. E-coli heeft een vingerachtige structuur en hecht zich aan blaaswand, waardoor je het niet altijd zomaar weg kunt spoelen met veel drinken en plassen. Met als gevolg: een zoveelste antibioticakuur.

De meest voorkomende verwekker van blaasontsteking is Candida. Candida is een gist die in de darmen en op de huid van iedereen leeft. Normaal leeft deze gist in een gezonde balans met alle andere bacteriën. Candida voelt zich fijn in vochtige warme plekken, waaronder de slijmvliezen in de blaas. De zure stoffen die Candida uitscheidt kunnen de slijmvliezen irriteren en een blaasontsteking veroorzaken.

Darmen

Hoe kan het nou dat de ene persoon vatbaarder is voor een blaasontsteking dan de ander? Vaak heeft dit te maken met een verstoring in de darmen. Wat hebben de darmen met je blaas te maken? Ongeveer 80% van je immuunsysteem is gelegen in het maag-darmkanaal, van je amandelen tot je darmslijmvliezen. Daarnaast spelen een deel van de darmbacteriën een belangrijke rol in de activering van het immuunsysteem. Wanneer goede darmbacteriën verminderd aanwezig zijn, nemen andere micro-organismen hun plek in. Deze micro-organismen zijn vaak vrij onschuldig, maar wanneer er een disbalans is in de darmen, kunnen ze ziekteverwekkend worden. De slijmvliezen van de darm kunnen worden aangetast, waardoor het immuunsysteem nog meer verzwakt en je weerstand verlaagt.

Hoe ontstaat een disbalans in je darmen?

Een gezonde spijsvertering is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. De darmen worden door onze voeding continu blootgesteld aan invloeden van buitenaf en moeten hier maar mee om kunnen gaan. Helaas gaat dit lang niet altijd goed. Factoren die de darmbacteriën en het immuunsysteem verstoren:

  • Verkeerde eetgewoonten (teveel gefabriceerd voedsel, suikers e.d.)
  • Langdurige stresssituaties
  • Antibiotica
  • Anticonceptiepillen
  • Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en aspirine
  • Corticosteroïden zoals prednison
  • Blootstelling aan pesticiden, metalen en chemische middelen
  • Infecties
  • Drinken van gechloreerd water

Onderzoek

Wanneer je last blijft houden van terugkerende blaasontstekingen, is het belangrijk om de oorzaak op te sporen. Wil jij je blaas de baas worden? Heb je een verstoorde afweer en denk je dat de oorzaak bij jou mogelijk in je darmen ligt, neem dan eens contact op om je kwaliteit van je darmslijmvliezen te laten onderzoeken met bioresonantie of een ontlastingsonderzoek.

Bronnen:
Abels R. (2015). Basisopleiding darmtherapie. Mucosa-immuunsysteem. Zoetermeer: Ortho Linea.

Cook SW, Hamill HA, Hull RA. Virulence factors of Escherichia coli isolated from female reproductive tract infections and neonatal sepsis. Infect Dis Obstet Gynecol 2001;9:203–7.

Ofek I, Mosek A, Sharon N. Mannose-Specific Adherence of Escherichia coli Freshly Excreted in the Urine of Patients with Urinary Tract Infections, and of Isolates Subcultured from the Infected Urine Infection and Immunity. 1981; 34(3):708-11.

Pinxteren van, B., Knottnerus, B.J., et al. NHG-Standaard Urineweginfecties. Derde herziening. Huisarts Wet 2013;56(6):270-80

Wil je de inspiratiemail ontvangen? En geen gezondsheidstips missen?

Een paar keer per jaar stuur ik je een mail met interessante tips voor je gezondheid.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant voor jou?

Bemertherapie

Bemertherapie verbetert de doorbloeding van de kleinste bloedvaten. Een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen.

Sauna Detox Programma

Een ophoping van gifstoffen kan voor diverse klachten zorgen. Met dit effectieve programma onder begeleiding kun je gifstoffen (snel) ontgiften.