Bloemen op het menu? Lekker fris, gezond en ook nog eens gratis!
Wat veel mensen niet weten is dat paardenbloemen eetbaar zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens voor je gezondheid! De paardenbloem bevat veel vitaminen (B, C, D, E) en mineralen zoals kalium, natrium, magnesium, koper, zink, ijzer en calcium.
Onderzoek toont aan dat paardenbloemen een positief effect hebben op zowel de lever en de galblaas (de wortel) als de nieren (het blad). Ook bevatten ze antioxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen agressieve vrije radicalen. Verder remmen ze histamine in het lichaam. Het stofje wat in grote hoeveelheden vrijkomt bij allergische reacties zoals hooikoorts.
Het madeliefje is ook gezond. Het bevat vitamine C, stoffen met een antibacteriële werking en net als de paardenbloem bevat het bitterstoffen. Ook zijn madeliefjes rijk aan magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor hersenen, zenuwen en heel veel andere belangrijke processen in het lichaam.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking. Je kunt een paar blaadjes kneuzen en op een wondje smeren.
Bladeren bevatten vóór de bloei in de lente de meeste voedingsstoffen. Dan is dé optimale tijd om ze te oogsten. Pluk je ze na de bloei dan worden de blaadjes bitter. De blaadjes kunnen gebruikt worden als sla, door stamppot of in de thee.
De wortels van paardenbloemen slaan in de zomer hun voorraad aan voedingstoffen op voor de winter. Deze oogst je dus in de herfst. Je kunt ze gebruiken voor paardenbloemthee.
Ook de bloemen zelf kun je eten. Pluk bij paardenbloemen dan het bloemhoofdje voordat deze is uitgekomen en bak deze in wat boter. Of gebruik het gele van de bloem om een salade mee te garneren. Bij madeliefjes kan je de hele bloem gebruiken voor in de sla of in de thee.
Pluk niet vlak bij landbouwgrond of dicht langs de weg, maar pluk ze uit de tuin of een ander stuk groen waarvan je weet dat het niet bespoten is.
3 handjes paardenbloemblaadjes en –bloemen (geel)
3 handjes madeliefblaadjes en –bloemen
4 bieslook bloemen
Paar takjes bieslook
Gemengde zaden
Gemengde noten
Blokjes kaas
6 eetlepels olijfolie
Sap van een halve citroen
1 eetlepel mosterd
½ eetlepel honing
2 theelepels maanzaad
Zout/peper
Een paar keer per jaar stuur ik je een mail met interessante tips voor je gezondheid.
Bemertherapie verbetert de doorbloeding van de kleinste bloedvaten. Een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen.
Een ophoping van gifstoffen kan voor diverse klachten zorgen. Met dit effectieve programma onder begeleiding kun je gifstoffen (snel) ontgiften.