Vroeger werden veel groenten gefermenteerd om de houdbaarheid te vergroten. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer met de voeding die je in de winkel koopt, helaas. Fermenteren heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerde groenten bevatten prebiotica (voeding voor goede darmbacteriën), probiotica (goede bacteriën) en enzymen die helpen bij de vertering van voedsel. Deze salsa kan je serveren door een…

Gefermenteerde salsa

Vroeger werden veel groenten gefermenteerd om de houdbaarheid te vergroten. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer met de voeding die je in de winkel koopt, helaas. Fermenteren heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Gefermenteerde groenten bevatten prebiotica (voeding voor goede darmbacteriën), probiotica (goede bacteriën) en enzymen die helpen bij de vertering van voedsel.

Deze salsa kan je serveren door een salade, over bonen, met wraps of als dipsaus.

Ingrediënten

6 middelgrote tomaten
1 rode paprika
2 limoenen
1 (rode) ui
1 teentje knoflook
Verse en/of gedroogde kruiden naar smaak (peterselie, basilicum, oregano, chili, cayenne, komijn, peper)
10 gr Keltisch zeezout

Bereiding

  1. Stop alle ingrediënten in een blender of keukenmachine. Hoe langer, hoe gladder de salsa.
  2. Giet het mengsel en een fles of glazen pot.
  3. Laat op kamertemperatuur staan voor 2-3 dagen.
  4. Bewaren op een koele, donkere plek (paar maanden) en wanneer geopend in de koelkast bewaren.

Het toegevoegde zout in dit recept zorgt voor de houdbaarheid, zodat de niet-gewenste bacteriën niet de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. De goede melkzuurbacteriën kunnen redelijk goed tegen een zoute omgeving en kunnen zich juist wel vermenigvuldigen. Ook zorgt het zout voor smaak en belangrijke mineralen.

Tijd besparen? Ver(drie)dubbel dan het recept om een voorraadje in te slaan.