Skip to content
Kruidige Pruimenchutney Pruimentijd Tot nu toe heeft onze pruimenboom elk jaar in volle bloei gestaan, met daarna een rijke oogst aan pruimen. Eerst wist ik niet goed wat ik er mee aan moest, zo’n berg pruimen. En om nou tig potten aan jam te maken, terwijl ik geen brood eet.. Na wat Googelen kwam ik…

Pruimenchutney

Kruidige Pruimenchutney

Pruimentijd
Tot nu toe heeft onze pruimenboom elk jaar in volle bloei gestaan, met daarna een rijke oogst aan pruimen. Eerst wist ik niet goed wat ik er mee aan moest, zo’n berg pruimen. En om nou tig potten aan jam te maken, terwijl ik geen brood eet.. Na wat Googelen kwam ik op het idee om pruimenchutney te maken.

Dit jaar neemt de pruimenboom alleen een sabbatical. Toch wil ik jullie dit heerlijke chutneyrecept niet onthouden! Het geeft een bijzonder accent aan een salade of een mals kippetje. Door de chutney te fermenteren breken de suikers en koolhydraten in het fruit af. Goed voor een stabiele bloedsuiker en daarnaast een hap probiotica voor blijere darmen.

Ingrediënten
4 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 kg pruimen
1 kg appels
1 eetlepel roomboter
3 laurier bladeren
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
3 cm geraspte verse gember
Snufje nootmuskaat
1 sinaasappel
300 ml appelazijn
8 eetlepels wei (gekocht of zelfgemaakt door yoghurt een nacht uit te laten lekken in een theedoek of koffiefilter in een vergiet)

Bereiding

  1. Bereid je potten voor door ze te wassen en ze ongeveer 10 minuten in water te koken.
  2. Ontpit de pruimen, schil de appel en snijd deze in grove stukken.
  3. Verhit de boter en fruit de fijngesneden sjalotten en knoflook hierin.
  4. Voeg de kruiden toe en fruit mee voor 1-2 minuten.
  5. Voeg pruimen, azijn, water, geraspte sinaasappelschil en uitgeperste sinaasappel toe en breng aan de kook voor 5-10 minuten, zodat het meeste water verdampt en de appels zacht worden.
  6. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Voeg wei toe.
  8. Voeg eventueel water en extra kruiden toe om de consistentie en smaak aan te passen.
  9. Doe de chutney in de glazen potten en tot 2 cm onder de rand en sluit de potten af.
  10. Laat de potten 3 dagen op een donkere plek op kamertemperatuur staan en verplaats ze daarna naar een koelere plaats. Na openen de chutney in de koelkast bewaren.

Tip
Serveren met rijst, over kip, door een salade of bij een kaasplankje.