Waarom bouillon zelf maken? Kant en klare bouillons zijn vaak bewerkt en zitten vol met smaakversterkers en andere E nummers. Zelfgetrokken bouillons bevatten daarentegen veel gezonde stoffen ter ondersteuning van het imuunsysteem. Denk aan kippensoep, ook wel het Joodse penicilline genoemd, dat gegeven wordt bij griep of verkoudheid. Bij veel volkeren wordt bottenbouillon al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron. In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine.
Om goede bottenbouillons te maken kan je botten van rund, lam, vis en gevogelte gebruiken. Wissel deze af en gebruik biologische botten voor de meeste voedingsstoffen en zo min mogelijk rommel. Deze zijn te halen bij de biologische slager. Vraag de slager eventueel om de botten door de midden te zagen, zodat de belangrijke stoffen uit het beenmerg in je soep komen. Neem voor vissenbouillon de hele vis: graat, kop en vinnen.
Met een voorraad bouillon in de vriezer, heb je in no time een gezond en smaakvol soepje of sausje gemaakt. Wat je met de bottenbouillon kunt:
Om wat extra smaak aan je soep te krijgen, optimaal gebruik te maken van alle delen van de groenten en daarbij ook nog eens te besparen op kosten: verzamel bij het bereiden van groenten de kop en kont van bijvoorbeeld uien en wortelen en het groene gedeelte van de prei en vries deze in. Wanneer je dan bouillon gaat maken, doe je het bij je botten in de pan en na afloop zeef je het eruit.
BronEen paar keer per jaar stuur ik je een mail met interessante tips voor je gezondheid.
Bemertherapie verbetert de doorbloeding van de kleinste bloedvaten. Een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen.
Een ophoping van gifstoffen kan voor diverse klachten zorgen. Met dit effectieve programma onder begeleiding kun je gifstoffen (snel) ontgiften.